-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Medische Component ontvangt Oekraïense onderscheidingen

Medische Component ontvangt Oekraïense onderscheidingen

 

Op vrijdag 8 juni heeft de Oekraïense Defensieminister onderscheidingen uitgereikt aan militairen van onze Medische Component. Dit wegens de verzorging die ze momenteel bieden aan gewonde Oekraïners in het Militair Hospitaal Koningin Astrid. 

In de rand van de bijeenkomst van de NAVO-Defensieministers in de Europese hoofdstad heeft generaal Stepan Poltorak, de Oekraïense Defensieminister, een bezoek gebracht aan drie Oekraïense militairen die gewond raakten in het conflict tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.

Met dit bezoek wilde hij Defensie officieel bedanken voor de verzorging van gewonde militairen uit dit conflict dat al sinds 2013 woedt in Zuidoost-Oekraïne. "Oekraïne heeft bij de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken gevraagd om in enkele specifieke medische domeinen gewonden te laten behandelen", legt kolonel Marc Ongena uit. "De FOD Buitenlandse Zaken heeft dit voorgelegd aan Defensie, dat in 2017 besloot om de revalidatie van vier patiënten op zich te nemen. Dat lijkt weinig, maar het komt erop aan om de gewonden zo kwalitatief mogelijk te verzorgen."

Na dit eerste moment van erkenning, vond een meer officiële plechtigheid plaats in de traditiezaal van het militair ziekenhuis. Dit gebeurde in aanwezigheid van geneesheer generaal-majoor Pierre Neirinckx, de commandant van de Medische Component. De Oekraïense Defensieminister decoreerde de directeur van het hospitaal, geneesheer kolonel Weuts, de chef van de revalidatiedienst, luitenant-kolonel Van Tiggelen, kolonel Ongena zelf en chirurg Vincent Druez.

Met deze medische hulpverlening toont Defensie dat het in staat is een verzorging van hoge kwaliteit te leveren en dat het zich blijft inzetten voor zijn Europese partners.