-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Medailles voor de militairen in Libanon

Medailles voor de militairen in Libanon

 

Puffen en zweten is het voor de militairen in Libanon, met zo’n 32 graden in de ochtendzon. In het kamp van At-Tiri weerkaatsen lichtstralen ongenadig op de stukken goudbruin metaal die elk aan een blauw-groen lintje zijn bevestigd en op een kussen rusten. Het is woensdag 4 juni, de dag van de medaille-uitreiking voor de militairen van het detachement BELUFIL 14-02 (Belgian Luxembourg Forces In Lebanon). Na meer dan negentig dagen in het operatiegebied ontvangen ze hun welverdiende VN-medaille.

Tijdens de officiële plechtigheid in het Belgische kamp in At-Tiri komen heel wat genodigden opdagen. Zo krijgt het kaderpersoneel een medaille uitgereikt van de Franse brigadegeneraal Jean-Jacques Toutous, stafchef van de VN-troepen in Libanon. Daarnaast spelden mevrouw Colette Taquet, de Belgische ambassadeur in Libanon, en Luitenant-kolonel Eric Carette, de hoogste Belgische militaire autoriteit in Libanon, de trotse soldaten een herdenkingsmedaille op de borst.

Brigadegeneraal Toutous spreekt ook het publiek toe en steekt zijn appreciatie voor de Belgische militairen niet onder stoelen of banken: “België heeft als belangrijke VN-lidstaat sinds de jaren vijftig mee geijverd voor het bewerkstelligen van de internationale vrede. De ontmijners die hier vandaag in Libanon actief zijn, mogen terecht trots zijn op hun taak.”

Nadat de laatste tonen van de hymne van de Verenigde Naties en de volksliederen van Libanon en België uit de luidsprekers zijn weggestorven, paraderen de Belgen met fikse pas langs de tribune voor het internationaal getinte publiek. Hun opdracht is nog niet helemaal maar toch bijna ten einde, want eind juni keert het gros van dit detachement terug naar huis.