-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Marten Van Riel droomt van goud

Marten Van Riel droomt van goud

 

Het weekend van 6 en 7 juli zagen we topsporter Defensie Marten Van Riel opnieuw aan het werk in Europa, tijdens de vijfde manche van de World Triathlon Series in Hamburg. Samen met de Belgische selectie, de Belgian Hammers, stond hij aan de start van zowel de individuele triatlon als het wereldkampioenschap triathlon mixed relay.

Marten Van Riel geldt als een van de grote kleppers binnen het internationale olympische triatloncircuit. Op de vorige Olympische Spelen in Rio de Janeiro eindigde hij als zevende. Sindsdien is hij een vaste waarde in de kop van iedere race. Voor zijn sport trekt Marten werkelijk de hele wereld rond. Het eerste weekend van juli keerde hij echter terug naar Europa, voor een van de grootste wedstrijden van het jaar in Hamburg.

In Hamburg verzamelden de beste atleten van de wereld voor een manche in de World Triathlon Series: een achttal wedstrijden die samen een klassement vormen. De atleet die op het einde van het jaar in dit klassement op één staat, mag zich wereldkampioen noemen. Voor al die atleten is het ultieme doel echter de Olympische Spelen, volgend jaar in Tokio. Voorafgaand aan die spelen focust Marten zich op de militaire wereldspelen, eind dit jaar in Wuhan in China.

"Vier jaar geleden stond ik tijdens de militaire wereldspelen in Korea als tweede op het podium", vertelt eerste soldaat Van Riel. "In Wuhan hoop ik dit minstens te evenaren maar ik mik toch volop op de zege. Na de wereldspelen werk ik naar de Olympische Spelen toe, de belangrijkste wedstrijd in onze discipline. Voor het eerst is in het olympisch programma de mixed team relay opgenomen, een triatlon in teamverband. Daardoor krijg ik nu twee kansen om voor medailles te strijden."

In Hamburg kreeg Marten zaterdag met pech af te rekenen. Een valpartij hield hem van een absolute topprestatie. Desondanks knokte hij zich nog naar een knappe negende plaats. Op zondag eindigde hij met de nationale ploeg zevende op het WK mixed relay.