-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Mali, een logistieke uitdaging

Mali, een logistieke uitdaging

 

Voor de opdrachten van Defensie in Mali zijn een goede coördinatie en logistieke ondersteuning essentieel. Om dat in goede banen te leiden, zijn de militairen van het National Support Element (NSE) in Bamako en het Joint Support Detachment (JSD) in Gao dag en nacht in de weer.

In Mali vormt de hoofdstad Bamako het centrale punt van waaruit het personeel en materieel vertrekken om de verschillende missies te ondersteunen. Alles op de goede plaats en het juiste moment laten toekomen vormt de grote uitdaging voor het NSE-personeel. Maar daarmee houdt het logistieke plaatje niet op.

In Gao heeft Defensie met het JSD een logistieke achterban ter plaatse die zowel binnen als buiten de compound heel wat werk verricht. Met personeel van het 18 Bataljon Logistiek, de 10 Groep CIS en het Combat Support Team van het Bataljon Jagers te Paard is het JSD in staat om een zeer ruim takenpakket op zich te nemen.

Voor heel wat materieel is de combinatie van warmte, droogte en zand niet de beste vriend. Wanneer de gevechtstroepen de compound binnenrijden, kan het grote werk voor de voertuigmecaniciens en de wapenmakers beginnen. In wel zeer extreme omstandigheden moeten ze de beschadigingen zo snel mogelijk herstellen zodat de troepen van het Multi Sensor Peloton opnieuw gevechtsklaar zijn voor hun volgende opdracht.

Dankzij de logistieke achterban beschikken de gevechtstroepen in de compound over het nodige comfort. Met temperaturen ver boven de veertig graden kloppen de airco's regelmatig overuren. De militairen beschikken ook over een wifiverbinding zodat ze dag en nacht contact met het thuisfront kunnen houden.

Voor het grote logistieke verhaal in Mali is een goede samenwerking tussen de logistieke detachementen in Gao en Bamako van essentieel belang. Een grote inspanning die niet uit het oog verloren mag worden.