-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Luchtcomponent maakt kennis met Defensieminister

Luchtcomponent maakt kennis met Defensieminister

 

Een C-130-transportvliegtuig, een NH90- en Sea Kinghelikopter en een tiental andere types staan op het tarmac van de vliegbasis van Florennes, uitgestald voor de nieuwe Defensieminister, Steven Vandeput. Na de Land- en Medische Component bezocht die op 25 november ook de Luchtcomponent.

“Vandaag geven we de minister een indruk van wat de Luchtcomponent te bieden heeft”, vertelt generaal-majoor vlieger Frederik Vansina, de commandant van de Luchtcomponent. “Eerder vandaag kreeg hij een uitgebreide briefing over onze capaciteiten en vliegende wapensystemen. Nu kan hij de toestellen van dichtbij bekijken en eens in de cockpit gaan zitten.”

Defensieminister Steven Vandeput is niet alleen geïnteresseerd in de toestellen, maar spreekt ook met de militairen die de apparaten besturen en onderhouden. “Ik ben niet alleen verrast door de hoge technologie, maar ook door de motivatie en de betrokkenheid van de mensen. Door het uitstekende onderhoud doen de F-16’s en C-130’s na vele jaren nog steeds exact wat ze moeten doen.”

Generaal Vansina vindt het belangrijk dat zijn militairen kennismaken met de nieuwe Defensieminister. “De minister draagt de politieke verantwoordelijkheid voor Defensie. Daarom is het goed dat mijn mensen weten wie de komende jaren leiding zal geven aan het departement.”

Later op de dag volgt nog een demonstratie van een snelle interventie, een quick reaction alert. Tussen het alarmsignaal en het opstijgen van de twee F-16’s zitten slechts vijftien minuten.

Het bezoek aan de Luchtcomponent eindigt in Glons, waar de minister kennismaakt met het militaire radarcentrum.