-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Luchtcadetten bereiden zich voor op nationale feestdag

Luchtcadetten bereiden zich voor op nationale feestdag

 

Tijdens het militaire defilé op 21 juli paraderen niet enkel de militaire troepen door de straten van Brussel. Ook de jeugd krijgt tijdens de nationale feestdag de kans om voorbij de koninklijke tribune te marcheren. Onder hen een peloton van de Luchtcadetten van België, die van 29 juni tot 20 juli hun jaarlijkse zomerkamp hielden op het vliegveld van Weelde.

“Wij bereiden de cadetten wel degelijk voor op het defilé”, zegt adjudant-majoor Siegried Kiekens, organisator van het kamp. “Zo oefenen ze bij slecht weer hun dril hier op het vliegveld.”

Er nemen 32 cadetten deel aan de stage. Twintig van hen zijn aspiranten, eerstejaarscadetten die tijdens het paaskamp in Koksijde al een theoretische opleiding hebben gevolgd en slaagden voor de afsluitende test. Zij mogen nu voor het eerst achter de stuurknuppel van een zweefvliegtuig kruipen, met als grote doel op het einde van de drie weken: hun eerste solovlucht.

Voor jongeren die graag militair of burgerpiloot willen worden, zijn de Luchtcadetten van België een goede manier om al te proeven van het leven als piloot, iets wat de meeste cadetten goed blijkt te bevallen. “Van alle kandidaat-piloten die Defensie op dit moment opleidt, is er maar één die niet van de Luchtcadetten komt.”

Maar je gaat niet alleen bij de luchtcadetten voor je latere carrière. “Je leert er ook mensen uit andere provincies kennen, iets wat je bij andere jeugdbewegingen niet kan”, zegt Kristof Defrank, al zes jaar lid. “Ik heb nu vrienden uit heel België. Buiten de luchtcadetten zou ik die mensen nooit ontmoet hebben. Maar nu spreken we samen af, gaan we samen iets drinken en dat is wel leuk.”

Ben je geïnteresseerd om zelf luchtcadet te worden, neem dan zeker een kijkje op de website van de Luchtcadetten van België.