-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Luchtbewaking in een quarantainebubbel

Luchtbewaking in een quarantainebubbel

 

Om zijn personeel op operatie tegen een mogelijke coronabesmetting te beschermen, heeft Defensie de nodige maatregelen genomen. Dat kan de sfeer echter niet drukken. In het Litouwse Siauliai blijven de vrouwen en mannen van de Luchtcomponent er voluit voor gaan. We kijken mee achter de schermen van een detachement in coronaquarantaine.

Begin september 2019 ontplooiden vier van onze F-16’s op de basis van Siauliai in Litouwen. De opdracht: 24 uur per dag paraat zijn om bij het luiden van de alarmbel razendsnel op te stijgen en vreemde vliegtuigen te weren uit het NAVO-luchtruim boven de Baltische Staten. Dat zijn Russische militaire vliegtuigen die heen en weer vliegen tussen de enclave Kaliningrad en de rest van de Russische Federatie.

Onlangs bereikten ze de kaap van 200 missies. De scramble-teller staat ondertussen op 27. Meer dan 40 Russische toestellen hebben ze netjes buiten het NAVO-luchtruim geëscorteerd.

Bij hun aankomst een maand geleden stelde het huidige detachement zich de missie net iets anders voor. Door de uitbraak van het coronavirus en vooral de bestrijdingsmaatregelen moest het detachement zijn leefomstandigheden grondig aanpassen.

“We leven hier in een quarantainebubbel”, vertelt Wendy, de communicatieverantwoordelijke van het detachement. “We verlaten ons hotel enkel om te werken. Dan rijden we zonder te stoppen tot aan de werkplaatsen op het vliegveld. Ook daar werken we in een strikt geïsoleerde omgeving, zodat de operaties onverminderd voort kunnen gaan. Vandaag stegen er voor de derde dag op rij vliegtuigen op om Russische toestellen te escorteren.”

“Contact vermijden met de buitenwereld is de beste manier om ons van het virus te vrijwaren”, verduidelijkt de detachementscommandant Sam. “Het kan natuurlijk altijd dat iemand door zijn of haar voorraad tandpasta of shampoo heen geraakt. Daarom hebben we één persoon aangeduid die alle boodschappen doet. Die volgt nog strengere procedures.”

“Nog vóór de strenge maatregelen in België van kracht waren, gingen wij al in complete lockdown. Het werd ons snel duidelijk dat het detachement fit houden een bijkomende uitdaging zou worden en dat we snel nieuwe maatregelen moesten nemen. Zo hebben we onmiddellijk alle geplande personeelswissels geannuleerd. Gelukkig toont het personeel een grote flexibiliteit en zullen we met de ploeg waarmee we begonnen ook de zending beëindigen.”

Op dit moment is iedereen gezond. Om een eventuele besmetting snel te detecteren, meet iedereen uit voorzorg dagelijks zijn temperatuur voor hij of zij naar het werk vertrekt. Het detachement kan voorlopig alle dagen zijn ‘honderd procent paraatheid’ rapporteren aan de NAVO en het Belgische hoofkwartier. En dat willen ze ook zo houden tot het einde.

“De sfeer is hier uitstekend. Corona heeft ons gevoel voor humor nog niet aangetast”, besluit Wendy.

#COVID19BELDEF