-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Louise-Marie en Primula klaargestoomd tijdens Joint Warrior

Louise-Marie en Primula klaargestoomd tijdens Joint Warrior

 

Twee keer per jaar organiseert de Britse marine ten noordwesten van Schotland de internationale oefening Joint Warrior, een van de grootste maritieme oefeningen in Europa. Dit jaar liep de oefening van 30 september tot 13 oktober, zowel ter zee, op land als in de lucht. België nam deel met het fregat F931 Louise-Marie en de mijnenjager M924 Primula.

Aan Joint Warrior namen dit jaar meer dan 13.000 militairen, 75 helikopters of vliegtuigen en 30 marineschepen uit veertien landen deel. De oefening is toegespitst op drie onderdelen: onderzeebootaanvallen, schietoefening voor fregatten en de mijnenjaagoefening. In het oefenscenario van worden alle aspecten van maritieme oorlogsvoering getraind in een langzaam stijgende moeilijkheidsgraad en escalatieniveau.

De mijnenjager M924 Primula was opgenomen in het mijnenjachteskader van de NAVO: de Standing Naval Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG 1). Onder het bevel van de Letse commandant Gvido Laudups heeft dat eskader samen met Britse en Franse mijnenjagers een zone rond Cape Wrath en Garvie Island mijnenvrij gemaakt. Zo konden de landtroepen en mariniers veilig op de Schotse kust landen.

Voor de Primula en de SNMCMG1 vormt Joint Warrior een uitgelezen kans om hun mijnenbestrijdingscapaciteiten verder aan te scherpen onder een externe dreiging. Hierbij trainen de bemanningen niet alleen hun zelfverdediging maar ook de samenwerking met grotere escorteschepen.

De aanwezigheid van het F931 Louise-Marie toont dat de Belgische marine alle kansen aangrijpt om de paraatheid van haar operationele eenheden op een hoog peil te houden.

Dankzij die internationale oefening wordt de manier van werking, operaties en communicatie constant getest en bijgeschaafd zodat de NAVO over een operationele vloot beschikt die gelijk waar ter wereld tussenbeide kan komen.