-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Licht op groen voor de Marine

Licht op groen voor de Marine

 

De regering heeft op ministerraad van vrijdag 26 januari beslist dat Defensie zes nieuwe mijnenbestrijdingsschepen mag kopen. De investering is goed voor 1,1 miljard euro. De bestelling zal samen met de Nederlandse marine geplaatst worden, die ook de aankoop van zes mijnenbestrijdingsschepen plant.

De Marine gaat de huidige mijnenbestrijdingscapaciteit – de tripartiete mijnenjagers en de Godetia – door nieuwe schepen vervangen. Ons land zal de zes nieuwe mijnenbestrijdingsschepen samen met Nederland bestellen, dat ook zes nieuwe mijnenbestrijdingsschepen wil aanschaffen. België zal de leiding nemen in het programma voor de vernieuwing van de mijnenjagers.

De nieuwe schepen krijgen onbemande systemen om mijnen op te sporen en te vernietigen op, onder en boven water. Met die onbemande tuigen (drones) zullen de bemanningen veiliger en sneller naar mijnen kunnen speuren. Volgens dat Belgisch-Nederlandse Next Generation-concept moeten die detectietuigen in de toekomst los van hun lanceerplatform kunnen werken om sneller, efficiënter en vooral veiliger te kunnen optreden.

Ons land heeft momenteel vijf mijnenjagers. Die vrijwaren de vaarroutes en voeren opdrachten voor de NAVO uit.

Later dit jaar zal ons land nog twee nieuwe fregatten aankopen. Ook Nederland zal twee nieuwe fregatten van hetzelfde type bestellen. Bij dat programma zal Nederland de leiding nemen.