-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Levensduur AWACS-vloot verlengd tot 2035

Levensduur AWACS-vloot verlengd tot 2035

 

Op de luchtmachtbasis van Melsbroek vond op woensdag 27 november een ontmoeting plaats tussen NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en Michael Arthur, directeur van Boeing International. Ze ondertekenden het akkoord voor het Final Lifetime Extension Programme (FLEP) van de AWACS-vloot. Met die erg belangrijke en laatste modernisering wil de NAVO de radarvliegtuigen tot in 2035 operationeel houden.

Het FLEP is het derde grote moderniseringsprogramma voor de AWACS-vloot sinds de eerste vlucht van de Boeing E-3A Sentry in 1982. Dankzij die belangrijke investering krijgen de vliegtuigen nu een ultramoderne glass cockpit en hoogtechnologische communicatie- en radarsystemen. De toestellen krijgen ook datatransfersystemen van de vijfde generatie, zodat ze kunnen deelnemen aan multi-domain command and control operations.

In 2022 gaat het eerste toestel voor een update naar de constructeur. De testvluchten volgen in 2023. Als alles volgens plan verloopt, is de volledige vloot van veertien vliegtuigen in 2027 weer operationeel.