-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

'Lest we forget' in Londen

'Lest we forget' in Londen

 

De jaarlijkse parade aan de Cenotaaf in Londen kan steeds op veel respect en bijval rekenen, zo ook op zaterdag 13 juli. Tijdens dit moment van stilte herdenken Belgische en Britse troepen samen de gesneuvelden van de twee wereldoorlogen.

Meer dan 300 Belgische militairen, oud-strijders en kadetten defileerden op zaterdag 13 juli mee in de bekende straat Whitehall. Ook de minister van Defensie, Didier Reynders, en de chef Defensie, generaal Marc Compernol, namen aan de plechtigheid deel.

De parade aan de Cenotaaf vindt jaarlijks plaats, een week voor onze Nationale Feestdag. Het Britse monument werd in 1920 gebouwd als eerbetoon aan alle soldaten die vielen voor hun vaderland.

Na de dood van zijn neef koning Albert I in 1934 gaf de Britse koning Georges V de Belgen het privilege om gewapend in het centrum van Londen te defileren. Buiten de Londense wacht krijgt geen enkel ander land die eer. Dat toont nogmaals aan hoe hecht de banden zijn tussen België en het Verenigd Koninkrijk.

Klokslag elf uur defileerden de Marinecomponent met het vaandel, de leerlingen van de Koninklijke Militaire School, de Koninklijke School voor Onderofficieren, reservekader, de Marine- en Luchtcadetten en oudstrijdersverenigingen op de muziek van de Welsh Guards. Het detachement stond onder het bevel van korvetkapitein Jan Gacas, commandant van de Nautische School.

Dit jaar was er een peloton van kersverse Belgian Defence Cadets aanwezig, net als het kadettenkorps van de Dragon Guards Band.

Voor de gelegenheid waren het fregat F931 Louise-Marie en de mijnenjager M921 Lobelia naar Londen gevaren met de leerling-officieren en -onderofficieren van de marine. De schepen nemen momenteel deel aan de zomercampagne van de Nautische School en meren op 26 juli weer aan in hun thuishaven Zeebrugge.