-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Leren communiceren

Leren communiceren

 

Nieuw bij het programma van de Maritime Capacity Building (MCB) zijn de cursussen communicatie en navigatie. Dankzij de inzet van eerste meester Jonathan, speciaal afgedeeld bij het team voor Mine Countermeasures Vessels Operational Sea Training (MOST), kregen de nieuwbakken leerlingen een twee weken durende cursus om een radio- en ontvangststation aan boord te bedienen. 

Door middel van een 3D-tekening die Jonathan van hun patrouilleschepen maakte, konden de leerlingen snel de zendmogelijkheden van UHF- en VHF-radio ontdekken en het verschil ertussen.

Voor hen is het belangrijk dat ze het verschil verstaan tussen de Very High Frequency (VHF) en Ultra High Frequency (UHF). De UHF-band ligt in het radiospectrum een stap hoger van het VHF.

Ook het gebruik van de verschillende radio’s aan boord is essentieel. Daarvoor werd de cursus aangevuld met een praktische proef aan boord. Het tweede facet van het opleidingstraject was het gebruik van navigatieapparatuur en vooral het onderscheid tussen de verschillende boeien op zee en het hun doel.