-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Leerlingen bezoeken Auschwitz-Birkenau

Leerlingen bezoeken Auschwitz-Birkenau

 

Leerlingen uit zeventien Belgische scholen verzamelden op 30 januari op de basis van de 15 Wing in Melsbroek. De 170 stapten op een militaire Airbus richting Polen, waar ze de concentratiekampen van Auschwitz en Birkenau bezochten.

Voor de tiende keer op rij organiseerde het Instituut voor Veteranen – Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-strijders en Oorlogsslachtoffers (IV-NIOOO) de herdenkingsreis. Daarbij kon het rekenen op de steun van Defensie, die zijn Airbus inzette om de leerlingen veilig heen en terug te brengen.

Met dergelijke projecten zorgt Defensie er mee voor dat enkele van de zwartste pagina’s uit de geschiedenis van de mensheid in de herinnering blijven. “Gruwelijke zaken zoals de concentratiekampen en de holocaust mogen nooit meer gebeuren”, zegt kapitein Sarah Hermans, die de reis mee in goede banen leidt. “Daarom mogen we ze ook nooit vergeten.”

Om die boodschap ook aan jonge militairen mee te geven, konden er ook studenten van de Koninklijke Militaire School en de Koninklijke School voor Onderofficieren meereizen.

Paul Sobel, een van de laatste Belgische concentratiekampoverlevers, begeleidde de jongeren en deelde met hen zijn ervaringen van zijn gevangenschap in Auschwitz.