-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Lansiers oefenen verdediging en tegenaanval

Lansiers oefenen verdediging en tegenaanval

 

Om de lansiers van compagnie Delta te ontmoeten, trokken we op 4 oktober naar de Litouwse bossen in de streek van Pabrade. Niet ver van de grens met Wit-Rusland is het internationale NAVO-bataljon van de enhanced Forward Presence voor een oefening neergestreken. Codenaam: Beowulf.

“De eFP-opdracht is een ontradingsmissie tegenover Rusland”, benadrukt commandant Bourgeois. “Met deze ontplooiing wil België zijn solidariteit betuigen met de NAVO-partners. Voor een effectieve ontrading is het belangrijk om zijn aanwezigheid, middelen en paraatheid te tonen.”

Het is niet eenvoudig om Duitse, Belgische Litouwse, Nederlandse en Tsjechische militairen te laten samenwerken. Daarom organiseren ze regelmatig gezamenlijke trainingen onder evaluatie van internationale staven. De oefening Beowulf beantwoordt volledig aan de doelstellingen om een troepenmacht in de streek te ontplooien.

De belangrijkste doelstelling is dus training, maar de NAVO-aanwezigheid is zeker niet vrijblijvend. De meeste deelnemende landen hebben niet beknibbeld op het ontplooide personeel en materieel. Het gaat immers om de geloofwaardigheid van de deelnemende landen en die van de NAVO in het algemeen.

De Duitse kolonel René Braun, de commandant van de battle group, is alvast tevreden met wat hij tijdens de intense oefenweek zag. Daarbij hebben de diverse wapen- en steunonderdelen qua samenwerking het onderste uit de kan gehaald.

“Tijdens die oefenweek hebben we aan het commando van de battle group getoond wat we waard zijn.” Door een uitstekende inschatting en een handig gebruik van de steunonderdelen artillerie en genie heeft de compagniecommandant verschillende doelstellingen kunnen bereiken zonder zijn gevechtsonderdelen in te zetten. “Dat punt heeft de commandant van de battle group als erg positief onderstreept.”

Over enkele weken, tegen het begin van de winter, begint er een tweede oefening voor de volledige battle group van de eFP. Nog een extra uitdaging voor de NAVO-troepen.