-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Kracht en souplesse voor ‘Koksijde rescue’

Kracht en souplesse voor ‘Koksijde rescue’

 

Deze week heeft de nieuwe Caiman-helikopter (NH90) van de basis van Koksijde zijn eerste search-and-rescuepermanentie vervuld. Na zowat veertig jaar dienst mag de Sea King nu stilaan uitbollen. Op dinsdag 25 augustus waren voor het eerst twee vrouwelijke piloten van permanentie.

Klokslag acht uur begon de wachtdienst op die bijzondere dag, waarop exact veertig jaar geleden de eerste vrouwen bij het leger kwamen. De dag erop loopt ze om precies 8 uur weer af. Gedurende die 24 uren wachtdienst voeren ze ook trainingsvluchten uit, terwijl ze intussen op elk moment opgeroepen kunnen worden.

"We vertrekken voor speur- en reddingsoefeningen boven zee", vertelt adjudant Brecht Vandecasteele, de cabine-operator. "De duiker en de redder worden neergetakeld op een schip dat aan de oefening deelneemt. De duiker voert ook een actie onder water uit. Op elk moment kunnen we deze training echter afbreken en ergens anders een echte reddingsactie uitvoeren."

Tijdens hun wachtdienst zijn de bemanningen op elke mogelijke interventie voorbereid. Ze moeten erg flexibel en snel kunnen reageren, nog versterkt door de kracht en wendbaarheid van hun nieuwe helikopter.

Dat twee vrouwen een helikopter besturen, zie je niet zo vaak, ook niet bij Defensie. Voor commandant vlieger Valerie Verkeyn was het drie jaar geleden dat ze nog een reddingsheli had bestuurd. Toen begon ze aan haar omscholing naar de Caiman. Haar copilote, kapitein vlieger Eline Leurs, was hiervoor A109-pilote en vloog dinsdag haar eerste reddingsvlucht.

Voor die speciale gelegenheid viel hun permanentie samen met een trainingsvlucht waarbij ook een ploeg van Het Laatste Nieuws aan boord was. Op deze bijzondere dag was er gelukkig geen interventie nodig. Maar zelfs al vindt er niet meteen weer een schipbreuk plaats zoals met de Baltic Ace, toch is het goed te weten dat de speur- en reddingsploegen van het 40ste smaldeel op elk moment paraat staan om mensenlevens te redden.