-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Korpscommandanten bezoeken Libanon

Korpscommandanten bezoeken Libanon

 

De uniformen zijn piekfijn gestreken, de baarden en snorren netjes getrimd, de installaties en militaire voertuigen hebben een grondige schoonmaakbeurt gehad. Dat is het decor in het Belgische kamp in At-Tiri, even voor een delegatie hogere officieren van maandag 19 mei tot en met donderdag 22 mei een bezoek brachten aan hun troepen in Libanon.

De in Libanon ontplooide ontmijners van het 11 Bataljon Genie uit Burcht en de mecaniciens van het 18 Bataljon Logistiek uit Leopoldsburg kregen deze week hun korpscommandanten over de vloer, respectievelijk luitenant-kolonel Peter Philipsen en luitenant-kolonel Rafaël Couwenberg. Ze kwamen poolshoogte nemen van de manschappen en werkzaamheden in At-Tiri. Dat deden ze samen met hun collega’s van het stafdepartement Operaties en Training, onder leiding van kolonel Bart Laurent, de verantwoordelijke voor de opvolging van het operatiegebied in Libanon vanuit Evere.

Goed nieuws trouwens voor de troepen want hun chefs kwamen niet met lege handen naar Libanon afgezakt. Aangezien het weekend ervoor de familiedagen in Burcht en Leopoldsburg hadden plaatsgevonden, waren de postpakketten en cadeautjes aan de militairen in Libanon iets overvloediger van aard dan normaal. Een gebaar dat bij de soldaten in At-Tiri zeker in goede aarde viel.

Tijdens het vierdaagse bezoek bezochten de hogere officieren onder meer het Blue Point B75 (1) nabij het dorp Houla. Daar hebben de ontmijners sinds 22 maart al meer dan 85 mijnen onschadelijk gemaakt terwijl ze gangpaden creëren naar de Blue Line, de markeringslijn tussen Libanon en Israël die de Verenigde Naties heeft vastgelegd.

De bezoekers uit België gebruikten de gelegenheid om met de jongens op het terrein te praten en zelf de ontmijnerspakken uit te testen terwijl ze het heuvelachtige terrein naar de ontmijningszone verkenden. Met de ervaring die ze aan den lijve ondervonden, keerden ze daags nadien terug naar huis met een goed gevoel over het werk in Libanon.