-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Koning opent academiejaar KMS

Koning opent academiejaar KMS

 

Koning Filip heeft op donderdagavond 11 oktober het academiejaar van de Koninklijke Militaire School (KMS) geopend. Dat gebeurde met een plechtigheid aan het Jubelpark in Brussel. Bij die gelegenheid overhandigde hij ook de Degen des Konings aan onderluitenant Baptiste Valentin, de meest verdienstelijke officier-leerling.

"Veertig jaar geleden stond ik, zoals jullie nu, op deze zelfde esplanade, bij het begin van mijn officiersopleiding aan onze prestigieuze Koninklijke Militaire School", begon de koning zijn toespraak voor de leerling-officieren. "De ijzeren discipline, de fysieke training, de hoge academische eisen van deze school zullen jullie zwaar op de proef stellen. Zo worden de eigenwaarde en het zelfvertrouwen versterkt en moed en doorzettingsvermogen gekweekt: onontbeerlijke kwaliteiten van elke goede soldaat."

Een echte leider staat immers model voor wie hij of zij leidt. Daarom is het belangrijk de eigen krachten en beperkingen te kennen, om beter te weten wat je van de anderen kan verwachten en eisen.

"Meer dan ooit mogen we niet vergeten dat vrede en democratie geen vanzelfsprekend gegeven zijn, nooit voor altijd verworven", ging de koning verder. "Zoals de democratie dient de vrede actief te worden opgebouwd, dag na dag. Dat begint bij de manier waarop wij naar anderen kijken, zonder vooroordelen – en hoe wij ons voor de maatschappij inzetten. En daarmee bedoel ik dat jullie als soldaat en als officier ook een voorbeeldfunctie hebben voor de jongeren die in onze maatschappij hun weg zoeken."

Hij sloot zijn toespraak af met een speciaal woord van dank: "Dank aan die militairen die mij zoveel bijbrengen en mij vaak tot voorbeeld strekken. En de soldaten die u allen bent dank ik omdat jullie de waarden waarop vrede is gebouwd blijven verdedigen, onderhouden en doorgeven."