-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Klaar voor rampenbestrijding

Klaar voor rampenbestrijding

 

Het 11 Bataljon Genie heeft aan de hulpdiensten getoond hoe Defensie burgers kan helpen bij een ramp. Dat deed het op dinsdag 23 juni samen met het 4 Bataljon Genie en de Civiele Bescherming in de kazerne van Burcht.

"Na een gesprek met de Civiele Bescherming van Jabbeke stelde ik vast dat wij elkaars materieel onvoldoende kennen", vertelt luitenant-kolonel Christophe Onraet, militair commandant van de provincie West-Vlaanderen en initiatiefnemer van het evenement. "Daarom besloten we om deze demo-dag te organiseren voor een ruimer publiek. Het was ondertussen van 2011 geleden dat een dergelijk initiatief plaats vond."

Politie- en brandweermensen, noodplanningsambtenaren, militairen en leden van de Civiele Bescherming kregen een rondleiding door de kazerne van Burcht. Het 11 en het 4 Bataljon Genie hadden aan vier stands hun materieel uitgestald. Elke compagnie gaf meer uitleg en tijdens enkele demonstraties kon iedereen zien hoe het materieel best gebruikt wordt.

Hulp in Wetteren

Naast de vier geniestands was er ook een stand van de Civiele Bescherming van Jabbeke. De Civiele Bescherming van Brussel demonstreerde het gebruik van een drone. "Onder het toestel hangt een soort stofdoekje", vertelt Guido Verhagen. "Daarmee kunnen we de concentratie meten van vrijgekomen gassen na een incident. Tijdens de treinramp in Wetteren kon de drone bijvoorbeeld in de gevarenzone vliegen."

Tijdens die ramp hielp ook het 4 Bataljon Genie mee. "Wij namen stalen en konden zo zien of er in de zones nog chemische elementen te vinden waren", verduidelijkt luitenant Christopher Gueders nog.