-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Kandidaten ontdekken de zee op de Crocus

Kandidaten ontdekken de zee op de Crocus

 

Op 25 juni scheepten een twintigtal jongeren in voor een initiatievaardag aan boord van de mijnenjager M917 Crocus. Ook vier kersverse bedrijfspsychologen, aangeworven op diploma en pas in dienst, voeren mee.

Hun eerste indruk was erg positief. Ze proefden van de sfeer bij de Marine en vonden de manier van aanpakken volledig anders dan bij andere componenten. De diversiteit bij Defensie vinden ze alvast een pluspunt.

Ook de kandidaten waren onder de indruk. De jongeren hebben al deelgenomen aan een gespecialiseerde informatiedag. Tijdens dit rekruteringsproces wordt ook een vaardag georganiseerd zodat de jongeren het leven op zee eens aan den lijve ervaren. Na een veiligheidsbriefing en verwelkoming door de commandant van het schip, korvetkapitein Helena Vande Gaer, werd het schip klaargemaakt voor afvaart. Na de nauwe vaarwaters in de haven van Zeebrugge werd de groep in drie verdeeld en kregen ze eerst een rondleiding aan boord. Nadien werd alles in gereedheid gebracht voor een simulatie 'man overboord'. De duikers waren na amper vijf minuten al bij de drenkeling.

Na een gesmaakte maaltijd werd alles in gereedheid gebracht voor een winching door een helikopter. Aangezien de Alouette III-helikopter op amper vier meter boven het schip hangt, is dit altijd risicovol, maar het was indrukwekkend voor de kandidaten en een welbekende dril voor de bemanning. Na een geslaagde winching werden de mijnenjachtsystemen uitvoerig voorgesteld. Daarbovenop kregen de ingescheepten een deskundige uitleg over het leven en werk aan boord.