-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Kandahar verliest twee waardevolle radars

Kandahar verliest twee waardevolle radars

 

De laatste Belgen hebben Kandahar op woensdag 29 oktober 2014 verlaten. De ploeg die met behulp van radars instond voor de beveiliging  van het terrein, is met hun materieel naar België vertrokken na een jaar dienst op de vliegbasis van Kandahar. Ze hielp vooral ’s nachts bij de identificatie van bewegingen buiten de muren. Onze F-16’s werden dus goed bewaakt.

Acht mensen maken deel uit van het detachement BSR, Battlefield Surveillance Radar. Los van het Bataljon Jagers te Paard uit Heverlee, leverde deze ploeg een grote bijdrage aan de controle buiten de muren van de vliegbasis in Kandahar. De beveiliging bestaat uit verschillende types camera’s en bewegingssensoren. De Belgische radars laten een zeer nauwkeurige bewaking toe. “In tegenstelling tot camera’s, detecteren onze radars bewegingen en geluiden”, verklaart Bram, detachementscommandant van de BSR. “We kunnen het onderscheid maken als er een geit of een mens de omheining nadert bijvoorbeeld.”

Onder Amerikaans bevel worden in het Joint Defence Operations Center (JDOC) de live-beelden van de omgeving van de basis voortdurend geprojecteerd en geanalyseerd. Die beelden komen niet alleen van thermische en optische camera’s, maar ook van de twee Belgische radars. Bovendien neemt het detachement BSR een prominente plaats in bij het internationale kader. Ze bieden steun aan de bewaking van de basis en helpen de patrouilles buiten bij hun werk. “We vertrekken met onze radars en niemand volgt ons op. Wij hebben het systeem zelf efficiënter gemaakt en zijn hierdoor de enige natie met zulk materieel.”