-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Kaki op het fregat Leopold 1

Kaki op het fregat Leopold 1

 

Tijdens de NAVO-missie met de SNMG 1 treffen we op het fregat Leopold 1 ook een militair in marinetenue, maar met graden van de Landcomponent. Wie is hij? Wat doet hij?

Bruno is 35 en was voordien vrijwilliger bij de Medische Component. In 2014 besliste hij om onderofficier te worden en volgde hij een opleiding tot CIS-specialist (communicatie- en informatiesystemen). “Ik ben ingescheept na een oproep van het operationeel commando van de Marine”, vertelt hij. “Tijdens de operatie met de SNMG 1 zochten ze voor heel de missie een netwerkbeheerder aan boord, tot eind 2019.”

“Ik heb me kandidaat gesteld,” gaat hij verder, “want ik wilde een nieuwe professionele ervaring opdoen. De kans om de Atlantische Oceaan over te steken en naar de VS en Canada te gaan, sprak me erg aan. Ik heb er geen spijt van. Dagelijks onderhoud ik het interne en het beveiligde netwerk, ook dat van de NAVO. Ik beheer ook alle computers van het commando en het personeel.”

“Op 29 juli ben ik ingescheept en ik moet erkennen dat ik de eerste week mijn weg moest vinden. Het schip is 123 meter lang en telt tal van kajuiten en compartimenten. Maar nu loopt het goed. Mijn kennis van het Nederlands is wel een pijnpunt, maar dat verbetert elke dag. Ik voel mij goed aan boord en bij de bemanning. Iedereen hangt hier hecht aaneen, Nederlands- en Franstaligen. Wat me ook bevalt, is dat de graad hier weinig belang heeft, want iedereen zet zijn schouders mee onder het werk.”

“Sinds het einde van mijn opleiding tot onderofficier in 2016 ben ik vaak ver van huis en mijn gezin”, besluit hij. “Toch blijf ik enthousiast en als ik nog eens de kans krijg om aan boord te gaan, zou ik geen seconde twijfelen.”