-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Jongeren slaan kamp op in Elsenborn

Jongeren slaan kamp op in Elsenborn

 

In de gebouwen van de kazerne in Elsenborn logeren van 19 juli tot 2 augustus geen militairen maar 150 jongeren uit acht Europese landen. Zij zijn er op kamp met de CLIMS (Comité de Liaison International des organismes Militaires Sociaux), de Europese koepelorganisatie van de sociale diensten voor militairen.

In de hal van een logementsblok hangt de planning op voor het hele kamp. De agenda van de jongeren zit goed vol en geen enkel uur blijft onbenut. “De kinderen krijgen de kans om een groot deel van België te zien”, zegt hoofdorganisator Valere Thoelen. “We wisselen culturele uitstappen naar Brussel en Hasselt af met paintball, mountainbike, schermen, een bezoek aan een pretpark en een hoop andere activiteiten.”

In totaal vind je acht nationaliteiten terug onder de jongeren van veertien tot zeventien jaar. Hierdoor krijgt het kamp meer dan een multicultureel accent. Dat is ook de voornaamste reden waarom de kinderen zich inschreven. “Dit kamp is de kans om mensen te leren kennen uit andere landen”, zegt de vijftienjarige Anna Maria Fragkaki uit Griekenland. “Maar ook ons Engels gaat erop vooruit,” valt haar Bulgaarse vriendin Tsveta Dipchikova in, “want dat is hier nu eenmaal de voertaal.”

Ook de organisatie vindt de multiculturaliteit erg belangrijk. “Elke groep bestaat uit twintig jongeren en we verdelen alle nationaliteiten evenredig”, vertelt medeorganisator Jos Diepvens. “Zelfs de begeleiders komen uit onder meer Polen, Duitsland, Frankrijk en Spanje.” Jos Diepvens is net als Valere Thoelen gepensioneerd militair en samen zijn ze al jaren actief voor de sociale dienst van Defensie, CDSCA, die dit kamp mee financiert. “Het is ondertussen tien jaar geleden dat me werd gevraagd het CLIMS-kamp te organiseren,” vertelt Valere Thoelen, “en nu is het eindelijk zover.”

Acht jaar geleden was België voor het eerst gastland. Vorig jaar vond het kamp plaats in Italië en volgend jaar in Frankrijk. Het is ondertussen al de 34ste editie maar het succes gaat ongetwijfeld verder.

Wil je meer weten over CLIMS of dit kamp? Surf dan naar de website van de CDSCA.