-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Jongeren proeven van de marine

Jongeren proeven van de marine

 

De Zénobe Gramme, het opleidingsschip van de Belgische marine, hees van 27 juli tot 26 augustus zijn zeilen voor de Bretoense en Normandische kust ter gelegenheid van de jaarlijkse jongerenstages bij de Marinecomponent.

Die jeugdstages staan in het teken van de rekrutering bij de Marinecomponent. Gedurende vier weken scheepten telkens zeven jongeren in, zowel jongens als meisjes, om de zee in al haar facetten te ervaren. Een unieke ervaring bij de marine.

De bemanning staat de jongeren met hand en tand bij om de zeilen te hijsen en trimmen. Die krijgen ook les in onder meer knopen leggen en moeten elke dag karweitjes doen aan boord. Daarnaast houden ze de wacht en speuren de horizon af naar schepen en boeien.

Wanneer op 26 augustus de haven van Zeebrugge stilaan in zicht komt, halen de laatste jongeren de grote blauwe fenders boven. Die dienen als stootkussen tussen kade en schip. Hoewel ze veel hebben gewerkt aan boord, vonden ze de sfeer fantastisch. Werken in teamverband is niet altijd evident voor iedereen, maar hopelijk kiezen enkele jongeren volgend jaar voor een job bij de marine.