-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Jongeren kapen Zenobe Gramme

Jongeren kapen Zenobe Gramme

 

De Zenobe Gramme, het doorgewinterde opleidingsschip van de Belgische marine, hijst zijn zeilen voor de kust van Duinkerke. Niet alleen de vaste bemanning maar ook zeven jongeren trekken en zeulen aan de touwen en koorden. Zij nemen deel aan Navy Junior: de jongerenstage van de Marinecomponent.

In volle concentratie staat de zeventienjarige Morgane Roggeman aan het roer van het zeilschip. Aan de hand van het kompas loodst ze de tweemaster door de golven. Regelmatig roept de tweede commandant een nieuwe koers. Zonder veel moeite draait ze aan het roer en het schip past zich gezwind aan.

"Dit is de zevende en helaas ook laatste dag van onze jongerenstage", vertelt Morgane terwijl ze haar oog vast op het kompas houdt. "We zijn op 20 augustus in Groot-Brittannië vertrokken en dan via Frankrijk naar België gevaren. Deze namiddag komen we aan in Zeebrugge, de laatste haven en meteen ook de thuishaven van het schip."

De bemanning staat de jongeren met hand en tand bij om de zeilen te hijsen en trimmen. Ze krijgen ook les in onder meer knopen leggen en moeten elke dag karweitjes doen aan boord. Daarnaast houden ze de wacht en speuren ze de horizon af naar schepen en boeien. "Het is al de tweede maal dat ik deelneem aan de jongerenstage", gaat Morgane verder. "Het bevalt me zo goed, dat ik volgend jaar ga deelnemen aan het ingangsexamen van de Koninklijke Militaire School."

Wanneer op 27 augustus de haven van Zeebrugge stilaan in zicht komt, haalt de zeventienjarige Ludwig Van Heuverswyn de grote blauwe fenders boven die als stootkussen dienen tussen de kade en het schip. "Hoewel we veel werken aan boord is de sfeer fantastisch", zegt hij. "We komen allemaal heel goed overeen en de bemanning staat ons bij met raad en daad. Je moet veel samenwerken, want een zeilschip kan je nooit alleen besturen. Ik ga het absoluut missen als we van boord gaan. Daarom dat ik volgend jaar zeker overweeg om voor een job bij de marine te kiezen."