-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Internationale dag van de brandweer

Internationale dag van de brandweer

 

Op de militaire vliegvelden en op het schietveld in Helchteren houden brandweerlui van de Luchtcomponent zich klaar om in te grijpen. Tot hun dagtaak behoort ook oefenen voor incidenten die hopelijk nooit zullen voorvallen. Velen ven hen zijn ook lid van burgerkorpsen en zetten hun vakmanschap in ten dienste van de bevolking.

De Internationale dag van de brandweervalt niet toevallig op 4 mei: de feestdag van Sint Florian, de patroonheilige van alle brandweermannen en -vrouwen. De dag werd opgericht na een tragisch voorval in Linton, ten westen van Melbourne in Australië. Op 2 december 1998 rukten diverse brandweerkorpsen uit om een grote bosbrand te blussen. Terwijl een tankwagen water bijtankte, keerde de wind plots dramatisch om en de vlammen verteerden de vijf brandweermannen en hun tankwagen.

Aansluitend nam J.J. Edmondson, vrijwilligster in het naburige Victoria, het initiatief voor de Internationale dag van de brandweer. Op die dag erkennen, bedanken en eren we de brandweermannen en -vrouwen voor hun toewijding, moed, werk en opoffering. Een dag om samen even stil te staan bij de gevaren van de job.

In augustus 2019 kwam een van onze militaire brandweermensen om het leven tijdens een oproep met de burgerbrandweer van Beringen. Op een dag als deze willen we dan ook respect betonen aan onze overleden collega en alle anderen die bereid zijn om tot het uiterste te gaan, zelfs hun leven riskeren, om anderen te redden.

Net zoals de duizenden zorgverleners geven vele brandweermannen en -vrouwen het beste van zichzelf in de strijd tegen het coronavirus.

Laat ons dan ook met z'n allen, vanavond om 20.00 uur, eens extra hard applaudisseren om hen te bedanken!