-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Infanterie oefent in Tsjechië

Infanterie oefent in Tsjechië

 

Het infanteriebataljon 12 Linie Prins Leopold - 13 Linie uit Spa was sinds 22 juni op oefening in Tsjechië. Op een uitgestrekt en uitdagend terrein hebben de pelotons hun vaardigheden en gevechtstechnieken aangescherpt.

Gedurende tien dagen voerden de compagnies ten opzichte van elkaar zowel defensieve als offensieve conventionele operaties uit. Daarna moesten ze hun gebied bewaken, door escortes uit te voeren en gevoelige plaatsen te verdedigen. Daarna pas gingen ze over tot speciale operaties met infiltraties, raids en hinderlagen.

“Dit was een echt manoeuvre waarvan we te weinig doen”, vertelt eerste sergeant Anthony. “Het was uitdagend voor het personeel en het ritme lag steeds hoger tijdens de opeenvolgende stappen van het oefenscenario.”

Door de grote inzet van het personeel speelde de vermoeidheid ook een belangrijke rol. “We hebben bijna 70% van het bataljon ingezet”, vertelt luitenant Joni. “Tijdens de opdrachten hebben we soms mensen moeten overplaatsen, een teken van hun flexibiliteit.” “Dat bewijst ook het professioneel geweten van onze mensen”, voegt de korpscommandant eraan toe, luitenant-kolonel Hermans.

“Het kamp van Hradisté heeft een lastig terrein, maar dat leent zich uitstekend voor operaties van infanterie te voet”, gaat de korpscommandant verder. “Ik denk dan aan raids waarbij vuursteun nodig is.” Een van de steunelementen van het bataljon is een peloton met 12.7 mm-mitrailleurs, 60 mm-mortieren en de draadgeleide Spike missiel. In dat peloton werken pasopgeleide en meer ervaren militairen. “Voor hen is dit de eerste oefening met reële munitie”, stipt de korpscommandant aan.

Het bataljon beschikte ook over een peloton paracommando-genie en twee A109-helikopters van de 1 Wing in Bevekom. Daarbij kwam nog medische steun van het type rol 1 (veldhulppost) van het 3 Element voor Medische Interventie en logistieke en communicatiesteun van de 4 Groep CIS en het 4 Bataljon Logistiek. In totaal deden 430 militairen mee aan de oefening in Hradisté.

Op vrijdag 6 juli, de slotdag van de oefening, vorderden twee pelotons op een enorm schietterrein van 120 km². Daarbij ondersteunden ze elkaar tegen een vijand, voorgesteld door telegeleide doelen. Telkens moesten ze hun wapens, waaronder de raketlanceerder van middellange dracht RGW90, aan de obstakels aanpassen.

In de komende maanden zal het bataljon opnieuw een beveiligingsopdracht in eigen land uitvoeren. Nadien zal het nog deelnemen aan oefeningen in Nederland en Frankrijk.