-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Incident in Mali: militairen ongedeerd dankzij Dingo II

Incident in Mali: militairen ongedeerd dankzij Dingo II

 

Op 1 januari reed een voertuig van het Belgische contingent van MINUSMA (Mission Multidimensionnelle Intégrée des Nations Unies pour la Stabilisation au Mali) op een improvised explosive device (IED). Dankzij de bescherming van hun Dingo II bleven de inzittende militairen ongedeerd. Defensie wil meer in haar voertuigen investeren om ze allemaal even veilig te maken.

Het ongeval vond plaats rond 11.10 u, Belgische tijd. De voertuigen vertrokken in een colonne van acht vanuit Tessit naar het kamp in Gao. Het getroffen voertuig reed voorop. Van de acht militairen aan boord raakten er drie lichtgewond. Na een kort verblijf in het hospitaal gaven de drie te kennen dat ze hun opdracht in het land verder wilden uitvoeren.

Het voertuig werd vernield maar heeft aangetoond dat het zijn inzittenden kan beschermen.

De Dingo's en Piranha's zijn de enige Belgische militaire voertuigen met een degelijke bescherming tegen IED's. "Er is een vernieuwingsprogramma om de andere voertuigen op te zorgen dat de andere voertuigen dezelfde bescherming kunnen bieden", vertelt kapitein-ter-zee Carl Gillis, hoofd van de divisie Operaties bij Defensie.

Met een regering in lopende zaken kan daar momenteel echter geen budget voor vrijgemaakt worden. "We verliezen tijd ...", gaat Gillis verder. "De veiligheid van onze militairen is geen lopende zaak. Een nulrisico bestaat niet, maar het moet wel beheersbaar blijven. We moeten de overlevingskansen van onze militairen verhogen met het gepaste materieel."

Momenteel werken in Mali 85 Belgische militairen voor de MINUSMA. In 2019 werden daar 180 gelijkaardige incidenten gerapporteerd.