-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Honderd jaar Mijnenslag

Honderd jaar Mijnenslag

 

Op 7 juni 2017, precies honderd jaar na het begin van de zogenoemde Mijnenslag, hebben in de Westhoek vijf herdenkingen plaatsgevonden voor de slachtoffers ervan. Opgemerkte gasten waren prinses Astrid, de Britse kroonprins William en de Ierse premier Kenny.

Mesen, ten zuiden van Ieper. Het is iets voor 3 uur in de ochtend van 7 juni 1917. Na drie dagen vallen plots de hevige Engelse bombardementen stil. Om 3.10 uur breekt dan de hel los onder de Duitse linies: vrijwel tegelijk ontploffen negentien mijnen, goed voor bijna 450 ton explosieven. De mijnen slaan enorme kraters tussen Mesen en Ploegsteert. Het bekendste voorbeeld is de Pool of Peace.

Naar schatting vallen bij de ontploffingen ongeveer 10.000 Duitse slachtoffers. In de vier daaropvolgende dagen weten Ierse, Australische, Engelse en Nieuw-Zeelandse troepen zeven kilometer terrein te winnen, zij het tegen een zware tol. Na de slag worden aan de geallieerde zijde meer dan 11.000 doden, gewonden en vermisten geteld. Voor het eerst zijn aan Duitse zijde echter meer slachtoffers gevallen, waardoor de geallieerden de slag als een enorme overwinning beschouwen.

Een eeuw na datum reikte de chef Defensie, generaal Marc Compernol, de Eerste Wereldoorlog-medaille voor uitzonderlijke verdienste uit aan een nazaat van een Nieuw-Zeelands militair. James O'Brien was in 1917 een van de eersten die voet zetten in het nieuw veroverde Mesen.