-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Het peloton Demining is beginnen ontmijnen

Het peloton Demining is beginnen ontmijnen

 

Op maandag 7 juli, na enkele dagen voorbereiden en installeren, is het peloton Demining beginnen ontmijnen. De detachementscommandant en de officier training en operaties brachten hen een kort bezoek.

Nadat hun validatie vorige week helemaal geslaagd was, is het nu voor de ontmijners tijd om aan het echte werk te beginnen. Na enkele dagen installeren (werkzones afbakenen, een toegang voor de ambulance en een rustzone aanleggen) beginnen ze op 7 juli aan hun eerste ontmijningslijn op het terrein BP75(1), ongeveer twintig kilometer in vogelvlucht ten noordoosten van ons kantonnement.

Om van de ochtendkoelte gebruik te maken, begint een typische ontmijningsdag om 5 uur ’s morgens, wanneer het peloton naar de werkzone vertrekt. Daar aangekomen inspecteren ze eerst de omgeving, om zeker te zijn dat alles veilig is. Dan bereiden ze het materiaal voor, stellen de detectoren af en briefen de ploegchef. Dan kan het werk beginnen: urenlang wisselen ploegen elkaar af om het terrein nauwgezet te scannen, op zoek naar de kleinste echo die op een mijn kan wijzen. Het snikhete weer maakt het erg zwaar om in het beschermingspak te werken. De ontmijners moeten elkaar dan ook regelmatig aflossen. Langzaam maar zeker vorderen de ‘genisten’ op het mijnenveld.