-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Het nieuwe ontmijningspeloton traint voor VN-erkenning

Het nieuwe ontmijningspeloton traint voor VN-erkenning

 

Voor ze aan de Blue Line kunnen werken, moeten de militaire ontmijners een accreditatie krijgen van de VN. Die validatie is gericht op de procedures voor ontmijning en medische evacuatie. Daarom oefenen de nieuwe medische ploegen en het ontmijningspeloton sinds 23 juni elke dag in de trainingszone van kamp 2-45 in At-Tiri.

Het United Nations Mine Action Support Team (UNMAST) is de instantie die op 1 en 2 juli de evaluatie uitvoert.  Het UNMAST bestaat uit twee personen die de Belgen volgen en raad geven gedurende heel hun training. Ook gedurende de vier maanden van de opdracht zullen ze regelmatig controleren of de Belgen de procedures correct toepassen.

Onder een brandende zon, met temperaturen rond veertig graden in de schaduw, zetten onze militairen hun training ononderbroken verder. Ze willen immers tijdig klaar zijn voor hun eerste doelstelling. Pas wanneer ze kunnen aantonen dat ze alle drils beheersen die hun veiligheid verzekeren, mogen ze aan de slag in een echt mijnenveld.

Ook de medische ploegen bestaan uit goedgetrainde vaklui die zich blijven trainen zodat hun acties vloeiend aansluiten op die van de ontmijners. Al hoopt natuurlijk iedereen dat ze nooit echt een zwaar incident moeten meemaken.

Samen vormen de ontmijners en de medische ploegen een goed geoliede machine, klaar om in alle veiligheid aan de slag te gaan.