-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Het militaire Robinsongevoel aan de evenaar

Het militaire Robinsongevoel aan de evenaar

 

Klaar zijn voor een operatie  in een tropisch klimaat vraagt voorbereiding. Daarom zijn trainingsperiodes in die omstandigheden broodnodig. Vooral het aspect ‘overleven’ staat dan hoog op de agenda. Militairen van verschillende componenten trokken dit eindejaar tijdens de oefenperiode Tropical Storm naar het Afrikaans tropisch regenwoud in Gabon om de beginselen van de survival in extreme omstandigheden te leren kennen.  

Een gemiddelde temperatuur die flirt met 30 graden, extreem hoge vochtigheid en een zon die hoog aan de hemel staat. De klimatologische omstandigheden in de jungle verschillen als dag en nacht met die in België, het gewone oefenterrein van onze militairen. 

Onderdak, vuur, signaling, water en voedsel. De prioriteiten van survival verschillen van situatie tot situatie. “Vuur is cruciaal, om warm te blijven én omdat het de andere prioriteiten met elkaar verbindt. Met vuur zuiver je water door het te koken, bereid je voedsel, en via rook kan je je locatie aangeven,” vertelt instructeur Thomas.  

Hout, de brandstof bij uitstek voor een vuur, vind je in het regenwoud in overvloed. Maar door de hoge vochtigheidsgraad en soms hevige regen is droog hout vinden een heel andere opgave. “Hier leren we onze collega’s de technieken aan om dood hout te ‘splitten’ tot verschillende diktes,” gaat hij verder.  “Je hebt vuist-, duim-, vinger-, pink- en halve pinkdikte.”   

Het spreekt voor zich dat je werkt van een klein naar groot stadium. “Voorbereiding, geduld en niet te snel tevreden zijn,” benadrukt Thomas. “Je beschikt beter over te veel dan te weinig brandbare stof.”  

“We bevinden ons in de jungle, dus ook bamboe kan je sprokkelen,” weet hij. “Te herkennen aan de iets bruinere tint dan de verse bamboe die eerder groen kleurt.”  

En dankzij de nabijgelegen kustlijn met de daarbij horende palmbomen, kunnen ze hier beroep doen op gedroogde kokosnootomhulsels. Die kunnen fijn materiaal opleveren dat snel vuur vat. “Aan een kustlijn is de kans dat je nuttig materiaal aantreft in een overlevingssituatie trouwens erg groot,” aldus de instructeur.  

“Om het vuur in gang te krijgen gebruik je best ‘rijke’ middelen zoals lucifers en aanstekers. Als die niet voor handen zijn, gebruik je de fire steel.” Thomas haalt een langwerpig stuk magnesium boven waar hij vervolgens vonken mee creëert door met een mes er over te schrapen. Wanneer je de vonken combineert met droge houtschilfers (scrapings) en vervolgens feathersticks (iets langere schraapsels) bekom je vrij snel een vlam die je verder kan aanwakkeren. “Naast schaafsels leent ook wattenstof of natuurlijke hars zich perfect om met enkele vonken een vuur te starten.” 

Iedere militair moet overal en altijd in staat zijn om te kunnen overleven. Deze situaties doen zich immers niet alleen voor in dit extreme klimaat, maar kunnen zich ook dichter bij huis voordoen. Trainen in zwaardere omstandigheden moet je als een uitdaging bekijken, niet als een last.