-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Grootscheepse reddingsoefening voor Westende

Grootscheepse reddingsoefening voor Westende

 

Met de start van het zomerseizoen en het bezoek van meer dan 1 miljoen toeristen gedurende het zomerseizoen is het belangrijk dat alle hulpdiensten paraat zijn.

Het scenario is complex maar toch realistisch. Vijf jongeren zijn op zomerkamp in Westende om te leren golfsurfen bij de beachclub "De Kwinte". Samen met hun begeleider gaan ze op zee. Plots vaart een jetski op de jongeren en hun begeleider. De jetski piloot kreeg een beroerte waardoor hij de controle over zijn stuur verloor. Eén van de jongeren kan al zwemmend het strand bereiken en de strandredders verwittigen. Zij gaan op hun beurt de eerste hulp toedienen en de 112 verwittigen. Bovendien zijn nog er twee vermisten op zee.

De wachtpermanentie van de noodcentrale zal op zijn beurt contact nemen met het MRCC (Maritiem Reddings -en Coordinatie centrum te Oostende) en de gepaste middelen ingezeten. Uiteindelijk zullen de reddingsdiensten van Nieuwpoort en twee vaartuigen uit Oostende de zone afvaren met behulp van de Seaking helikopter uit Koksijde. Indien het gevaar nog groter wordt, kan de commandopost eventueel inschepen aan boord van een marinevaartuig, maar dit bleek hier niet noodzakelijk.

Een opeenvolging van te nemen acties is niet altijd evident voor het MRCC. Dit blijkt uit de oefening die zij coördineerde samen met de diensten van de Gouverneur, verantwoordelijk voor noodplanning op de Noordzee. De  Gouverneur, Carl De Caluwé kwam zelf ter plaatse samen om zich te vergewissen van de inzetbaarheid van de provinciale, lokale en Defensiemiddelen. Kapitein Réjane Gyssens hoofd van het MRCC en Filip Lingier van FOD Gezondheid coördineerden de oefening ter plaatse.

Tijdens zo'n oefening is het belangrijk dat de gepaste middelen ingezet worden en de alertheid en communicatie getest worden. Het geheel past in het scenario Noodplanning van de Provincie voor de Noordzee gecoördineerd door de kustwacht. Defensie is hierbij slechts één van de 14 partners. Het Militair commando was ook aanwezig en maakte na de oefening een analyse van de inzetbaarheid van militaire middelen. Uiteindelijk werden de twee vermisten levend gevonden en geëvacueerd naar het plaatselijk ziekenhuis. En nu maar hopen dat dit scenario geen realiteit wordt. De kustwacht is alvast paraat!