-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Grootschalige rampoefening

Grootschalige rampoefening

 

De Luchtcomponent simuleerde op woensdag 15 mei 2013 een crash tussen twee militaire vliegtuigen, waarna een verwoede zoektocht naar de wrakstukken begon. Het Aviation Safety Directorate (ASD) organiseerde de oefening in Marche-en-Famenne in het kader van de preventie-activiteiten van de Luchtcomponent. De samenwerking tussen militaire en burgerinstanties was een van de speerpunten. 

De Luchtcomponent had nog nooit een oefening georganiseerd waarbij elk aspect van een vliegtuigcrash aan bod kwam. Wanneer een militair transport in België of het buitenland een ongeval krijgt, schieten een heel aantal diensten in actie: de lokale politie, het federale parket en de veiligheids-, ontmijnings- en analysediensten hebben elk hun taak.

Leden van de Onderzoeksdienst voor Ongevallen van het Vliegwezen (ODOV) voerden de oefening uit. Aan de hand van hun onderzoeken trachten zij de oorzaken van het ongeval te achterhalen en zo toekomstige risico's te verminderen.

Tijdens de drie maneuverdagen werden de deelnemers gevolgd en beoordeeld. De oefening draaide niet alleen rond hun onderzoekswerk, maar diende ook om de activiteiten van iedereen op het terrein te stroomlijnen. Wanneer iemand bijvoorbeeld gevaarlijke resten ontdekt, moeten de diensten een veiligheidsperimeter afbakenen en de zone beveiligen. Dan moet de militaire brandweer de zone zo snel mogelijk ontsmetten om te zorgen dat het parket zich op het terrein kan begeven.

"Dit soort oefeningen is een gelegenheid om onze procedures bij te werken. Bovendien is het voor nieuwkomers een kans om ervaring op te doen. Er zijn tegenwoordig immers minder vliegtuigongelukken dan in de jaren '80, en gelukkig maar", besluit luitenant-kolonel Pierre Meyfroidt, organisator van de grootschalige oefening.