-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Gifgasoefening in Libanon

Gifgasoefening in Libanon

 

Donderdagochtend 2 mei, een prille ochtendzon breekt door de wolken boven het militaire kamp in At-Tiri. Vanop de nabijgelegen heuvels speurt een groep roofvogels naar mogelijke prooien op de begane grond. Daar lopen echter enkele vreemd uitgedoste militairen met gasmasker rond, alsof een gifgasaanval nakend is.

De collega’s of families van de militairen in Libanon moeten niet ongerust zijn, het betreft hier een oefening in chemische, biologische, radiologische en nucleaire verdediging (CBRN), in samenwerking met de Finse en Ierse collega’s. Adjudant Stefaan De Winter, instructeur CBRN, licht toe: “We tonen de middelen die wij ter beschikking hebben om bij mogelijke dreigingen mensen en voertuigen te ontsmetten. De Finnen demonstreren ons dan weer hoe hun ontsmettingsprocedure in elkaar zit.”

Het opzet van de oefening is duidelijk: enkele Belgische pantservoertuigen zijn besmet. De gemaskerde mannen besproeien de voertuigen overvloedig met water en ontsmetten ook hun passagiers. Dat doen ze door hen een kort parcours te laten volgen dat eindigt met een flinke douche.

De Winter: “Na een eerste behandeling op het terrein komt het voertuig binnen in een soort ontsmettingsstation, waar het opnieuw wordt aangepakt. De inzittenden zijn eveneens al voordien behandeld maar worden opnieuw grondig ontsmet.”

Train as you fight’ is een uitspraak die militairen vaak hanteren. In dit geval is dat gelukkig nog zonder reden. Tot op vandaag zijn Belgische militairen in buitenlands operatiegebied nog nooit het slachtoffer van chemische of biologische aanvallen geworden.