-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Gemotoriseerde Brigade heeft nieuwe commandant

Gemotoriseerde Brigade heeft nieuwe commandant

 

De Gemotoriseerde Brigade staat vanaf 28 mei 2019 onder nieuw bevel. In het militair kwartier van Marche-en-Famenne gaf kolonel Jean-Louis Crucifix de fakkel als commandant door aan kolonel Jacky Cabo.

Kolonel Crucifix stond sinds 27 maart 2018 aan het hoofd van de Medium Brigade. In die functie speelde hij een bepalende rol bij de transformatie ervan naar de Gemotoriseerde Brigade. Die kwam er op 22 november 2018.

Als gemotoriseerde capaciteit van de Landcomponent staat de Gemotoriseerde Brigade centraal in het strategische partnerschap met Frankrijk (CAMO, voor capacité motorisée). Dit partnerschap streeft een verregaande samenwerking na op het vlak van voertuigen, doctrine, inzet in operaties en training. Daarom werkt de Gemotoriseerde Brigade vanaf dit jaar al samen met Franse eenheden. Vanaf 2025 worden de eenheden van de Gemotoriseerde Brigade uitgerust met nieuwe gevechtsvoertuigen: de Griffon en de Jaguar.

Crucifix' taak als commandant van de gemotoriseerde gevechtstroepen komt nu dus in handen van kolonel Cabo. Voor hem is de brigade trouwens geen onbekende. Als inspecteur voor de manoeuvretroepen bij de Algemene Directie Human Resources in Evere kwam hij al veelvuldig met de brigade in aanraking.

Voor kolonel Crucifix was de functie van commandant van de Gemotoriseerde Brigade zijn laatste wapenfeit. Na deze opdracht gaat hij op pensioen.