-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Geen berg te hoog

Geen berg te hoog

Zestig militairen van de Luchtcomponent hebben op 26 en 27 september 2013 zo’n vijftig MS-patiënten geholpen om een  uitdaging van formaat te bereiken: de beklimming van de Mont Ventoux. Te voet, op de fiets of met de handfiets toonden ze dat hun wilskracht en volharding sterker zijn dan hun ziekte.

“Wij zijn hier om de begeleiding te verzekeren van de ‘leden’ te verzekeren bovenop de Mont Ventoux”, vertelt mede-organisator Patrick Paris. “We willen ook de bevolking sensibiliseren, want multiple sclerose (MS) is niet echt een bekende ziekte. Zo willen we aantonen dat militairen meer kunnen dan defileren in Brussel op 21 juli.” Met dit avontuur zamelden ze ook geld in voor de MS Liga.

Viel meer dan een wandel- of fietstocht, betekende de beklimming een overwinning op de ziekte. De deelnemers kampen met bewegings-, tast- of oogproblemen maar bereikten toch de top. “Dit avontuur is beter verlopen dan ik gehoopt had”, vertelt Daniel Bourdon, een van de deelnemers. “Ik dacht niet dat dit mogelijk was. Ik heb enkele kleine technische problemen gehad, maar de militairen hebben me telkens geholpen en gesteund. Ik ben erg tevreden en trots op mezelf.”

“We hebben dit initiatief samen met Defensie georganiseerd omdat zij ook een sociale rol spelen in de samenleving”, meent Luc De Groote, voorzitter van de MS Liga Vlaanderen. “Militairen zijn mensen die ook problemen kunnen hebben en die zelf mensen met MS kennen. Het is een geweldig initiatief waarmee we de liga en de militairen dichter bij elkaar hebben gebracht.”

Na dit succes staan militairen en ligaleden alvast te popelen om het initiatief te herhalen.