-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Gecontroleerde bewegingen in Beiroet

Gecontroleerde bewegingen in Beiroet

 

Maandag 14 april, de luchthaven van Beiroet. Onder een Libanese lentezon van ongeveer 23 graden zijn adjudant Jessy Genouw en eerste sergeant Jean Van Emden druk in de weer. Als werknemers van de Movement Control Group (MCG) zijn ze verantwoordelijk voor het in- en uitvoeren van materiaal vanuit België naar het militair operatiegebied in Libanon.

Met meer dan 25 zijn ze, de militairen uit At Tiri die vandaag naar Beiroet zijn afgezakt. Want er is niet alleen materiaal dat naar België dient te worden verscheept, ook landt er een militair C-130-transportvliegtuig dat materiaal en vooral de langverwachte post voor de soldaten meebrengt. Daarnaast brengt ook een zestienkoppig verkenningsteam uit Brussel een bezoek aan de militairen in Libanon. Het team zal eind juni de taken van het huidige detachement BELUFIL 14-02 (Belgian Luxembourg Forces in Lebanon) overnemen.

De zaak is duidelijk: zowel het materiaal als de bezoekers dienen ’s avonds veilig in At-Tiri te arriveren. Dat vergt een deftige organisatie die al op de landingsbaan van Beiroet start. “Eerst stapelen we het materiaal dat vanuit Libanon naar België wordt verscheept, netjes op elkaar vooraleer we het in de C-130 overladen”, legt adjudant Jessy Genouw uit. Een tiental soldaten werkt naarstig verder onder zijn leiding, terwijl zijn collega met de plaatselijke autoriteiten overlegt.

“Zodra alles klaarstaat voor vertrek naar België, halen we het materiaal dat voor ons is bestemd uit de C-130”, zegt eerste sergeant Jean Van Emden. “Als dat gebeurd is, laden we het cargomateriaal in de voertuigen die we naar ons kamp in At-Tiri zullen brengen”, besluit de goedlachse militair.

Militairen rijden af en aan met vorkheftrucks terwijl anderen op verschillende plaatsen bezig zijn met in- en uitladen. Maar uiteindelijk is het werk op amper twee uur tijd geklaard. Intussen zijn de leden van het verkenningsteam uit België overgebracht naar een beveiligde plaats naast de luchthaven. Daar hebben ze hun bewapening en instructies voor hun kortstondige verblijf in Libanon al ontvangen. Wanneer iedereen uiteindelijk klaar is, geeft de escortecommandant het teken voor vertrek.

Bij valavond stuift de kolonne weg van de luchthaven van Beiroet richting zuidoosten, naar het militaire kamp in At-Tiri. In de achteruitkijkspiegel is nog een kleine glimp zichtbaar van het C-130-transportvliegtuig dat al op weg is naar het westen, richting België en ondergaande zon.