-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Fregat Leopold 1 in eerste klasse

Fregat Leopold 1 in eerste klasse

 

Het fregat F930 Leopold 1 heeft op 2 augustus Zeebrugge verlaten om de Atlantische Oceaan over te steken. Hij begint nu aan het tweede deel van zijn opdracht van zes maanden om zich aan te sluiten bij de Standing NATO Maritime Group 1. Die bestaat momenteel uit drie schepen en trekt richting New York. Onder Amerikaans bevel vanop de USS Gridley voeren Belgen en Portugezen diverse oefeningen uit, wat een goede coördinatie tussen de fregatten vereist. Fregatkapitein Frederick Van de Kerkhove, commandant van het Belgische schip, vertelt er ons meer over.

"Na een training van zes weken met coaching van Britse en Nederlandse marine-officieren, hebben we het vereiste niveau bereikt om ons aan te sluiten bij de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG 1). Ter vergelijking zou ik zeggen dat we zijn toegetreden tot de eerste klasse. Nu meten we dat niveau vasthouden en bestendigen. Ik zou nog van deze operatie willen profiteren om de competenties en de training van het personeel aan te scherpen."

Hij gaat verder: "De Leopold 1 is een fregat uit de Karel Doormanklasse, ontworpen en ontwikkeld voor de Atlantische Oceaan, in een NAVO-kader. Hij is ontworpen op maat van operaties en ondanks zijn dertig jaren dienst onderging hij al de nodige moderniseringen. Op dat vlak heeft het schip niets aan geloofwaardigheid ingeboet. Hij staat op het zelfde niveau als het Nederlandse fregat Van Speijk (momenteel onderweg naar New York) en is moderner dan het derde Portugese fregat F334 Francesco de Almeda. Ik betreur wel de afwezigheid van een NH90-helikopter want de ingescheepte Alouette III-module beschikt niet over sensoren en wapens tegen onderzeeboten. Toch beginnen we morgen precies aan dat soort trainingen."

Frederik de Kerkhove gaat verder: "Ik ben toch positief verrast over de kwaliteit en hoeveelheid middelen die de VS naar deze oefening hebben meegebracht: F-18's, Learjets (vliegtuigen die luchtdoelen meeslepen), doelboeien, snelle aanvalsbootjes, maritieme patrouillevliegtuigen en een nucleaire onderzeeër van de Virginia-klasse."

Hij besluit: "De meerwaardes van de Leopold 1 en zijn bemanning zijn flexibiliteit, en het vermogen om op korte termijn de bemanning en de opdrachten van het schip aan te passen. Ik zou ons willen zien evolueren naar minder maritieme taken zoals force protection of een fire support team, taken die meestal toekomen aan personeel van de Landcomponent. Wanneer die mensen niet aan boord zijn, neemt het marinepersoneel die taken op. In die domeinen hebben wij nog ruimte om vooruitgang te maken."