-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Fort to Port: 85 helikopters, 1.900 soldaten en 3.000 voertuigen en containers

Fort to Port: 85 helikopters, 1.900 soldaten en 3.000 voertuigen en containers

 

Voor het derde jaar op rij gebruikt de Amerikaanse landmacht Belgische havens als uitvalsbasis voor haar operaties in Centraal- en Oost-Europa. Terwijl ze de haven van Kallo zo’n 3.000 voertuigen en containers ontladen, is de haven van Zeebrugge omgetoverd tot een tijdelijke militaire helihaven voor 85 helikopters.

De hele logistieke operatie kadert in de militaire oefening Atlantic Resolve, waarmee de Verenigde Staten zijn aanwezigheid in Oost-Europa geleidelijk aan versterkt. De ontplooiing van Amerikaanse gevechtseenheden doorheen Europa staat onder leiding van het Operational Mission Command, gebaseerd in Poznan in Polen. De ontplooiing staat in het teken van de samenwerking en verstandhouding met de verschillende Europese krijgsmachten en NAVO.

Het huidige Amerikaanse detachement, afkomstig van het 4th Combat Aviation Brigade – 4th Infantry Division uit Colorado, verbleef bijna negen maanden op het Europese vasteland en wordt eerstdaags afgelost door de 1st Combat Aviation Brigade – 1st Infantry Division uit Kansas. Het detachement heeft voor deze oefening 85 helikopters ter beschikking, waaronder Apaches, Black Hawks en Chinooks.

Ook Defensie is nauw betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van die Amerikaanse militaire machtswissel. De militaire provinciecommando’s van Antwerpen en West-Vlaanderen zorgen al maanden op voorhand voor de coördinatie met alle betrokken autoriteiten en partners. Zij organiseren ook de nodige militaire steun, ook wel host nation support genoemd.

Adjudant-chef Hilde Viane werkt op het Militair Commando Provincie West-Vlaanderen en zwaait als directeur Operaties de scepter over de tijdelijke militaire helihaven in Zeebrugge. Beveiligingspersoneel (force protection) van de Luchtcomponent bewaakt het terrein van twaalf hectare en controleert bezoekers en voertuigen.

“Iedereen is steeds onder de indruk van de Amerikaanse helikopters”, zegt Hilde wanneer ze net met haar Amerikaanse collega de dagplanning heeft opgesteld. “De mensen staan echter te weinig stil hoeveel personeel en werk Defensie zelf in deze operatie investeert”, vervolgt ze terwijl ze haar collega’s de transportplanning verduidelijkt.

Na het vertrek uit Zeebrugge is de eerste stopplaats voor de helikopters op reis naar Oost-Europa het centrale commandocentrum van de NAVO-troepen in Chièvres bij Bergen, beter bekend als de SHAPE. De komende negen maanden kan je de 1st Combat Aviation Brigade aan het werk zien tijdens militaire oefeningen in Bulgarije, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen en Roemenië.