-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

F-16's terug uit Jordanië

F-16's terug uit Jordanië

 

Vier F-16's zijn op 26 december 2017 op de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel teruggekeerd na hun inzet in Jordanië. Daarmee is er een einde gekomen aan achttien maanden Belgische luchtsteun aan de internationale coalitie tegen Daesh. Een Nederlands detachement heeft de taken van de Belgische toestellen overgenomen.

Vanuit Jordanië leverden de Belgische F-16's het laatste anderhalf jaar een belangrijke bijdrage aan de bijna voltooide militaire overwinning op Daesh, benadrukten zowel generaal-majoor vlieger Vansina als minister Vandeput in hun speeches.

De statistieken laten geen twijfel bestaan dat de Belgische inzet intensief was. Tussen 1 juli 2016 en 29 december 2017 waren constant ongeveer 100 militairen in de weer met eerst zes, later vier F-16's. Aan een tempo van zes vliegdagen per week met telkens twee tot vier vluchten, bracht het totale aantal vlieguren voor die inzetperiode op 6.108. "Intensief, maar proportioneel aan de capaciteiten van de Belgische Luchtcomponent", zo klonk het tijdens de persconferentie.

Op 29 december namen de Nederlanders de hoofdmoot van de opdracht officieel over. Volgens planning zullen de Nederlandse F-16's vanaf 5 januari volledig operationeel zijn. Er blijft wel een Belgisch detachement van ongeveer veertig militairen om de Nederlanders te beveiligen en te ondersteunen.