-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Extended reality wordt werkelijkheid

Extended reality wordt werkelijkheid

 

De Koninklijke Militaire School (KMS) heeft in november 2018 een onderzoeksproject opgestart naar toepassingen van extended reality voor Defensie. Op 25 maart 2019 bracht de onderzoeksgroep de toekomstige gebruikers samen tijdens een conferentie in de KMS. Samen bekeken ze de mogelijkheden van extended reality voor hun eenheid.

Extended reality is een verzamelnaam voor alle technologieën die echte en virtuele omgevingen combineren door middel van computertechnologie, zoals augmented reality en virtual reality. Vorig jaar is de KMS, met sponsering door het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie (KHID), een onderzoeksproject gestart naar de toepassingsmogelijkheden van die extended reality voor Defensie.

En die blijken er dus wel degelijk te zijn. Het onderzoek startte met een project voor de special forces. Al snel werd echter duidelijk dat extended reality ook interessante toepassingen had voor de Marine en de Medische Component.

Augmented reality is voor de marinetechnici bijvoorbeeld heel interessant. Via de videobril van een van de bemanningsleden aan boord kan een monteur aan wal zien wat er mis is met de motor. Hij kan het bemanningslid stap per stap uitleggen wat die moet doen om het probleem te verhelpen. Dan krijgt het bemanningslid op zijn bril bijvoorbeeld een beeld geprojecteerd van een bout die vervangen moet worden.

Op die manier kan de monteur op dezelfde dag verschillende schepen uit de nood helpen, wat niet lukt wanneer hij fysiek aanwezig moet zijn. Een groot voordeel in tijden waarin technici alsmaar dunner gezaaid zijn.

“Het doel van deze dag is om iedereen samen te brengen die bij Defensie met extended reality bezig is”, vertelt professor Robby Haelterman, die de onderzoeksgroep leidt. “Zo weet iedereen die bij een extendedrealityproject betrokken is, waar andere eenheden op dat vlak mee bezig zijn. Dan kunnen we veel gemakkelijker naar synergiën zoeken. Het geeft de eenheden die extended reality willen gebruiken ook de kans om met ons te praten. Ons onderzoek is heel gebruikersgedreven: als de klant ons vraagt om een applicatie te maken en dat ligt binnen onze mogelijkheden, dan doen wij dat. Deze conferentie maakt die wisselwerking mogelijk.”