-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Emotionele herdenking in Auschwitz

Emotionele herdenking in Auschwitz

 

Op 27 januari 1945 werden na enkele horrorjaren de kampen van Auschwitz en Birkenau bevrijd. Op donderdag hadden Defensie en het War Heritage Institute (WHI) een honderdtal middelbare scholieren uitgenodigd om de 75ste verjaardag van die bevrijding te herdenken.

"Het is aan u om te handelen zodat dit zich nooit meer herhaalt. We rekenen op u want morgen is het aan u om deze herinnering levend te houden." Michel Jaupart, directeur-generaal van het WHI, zet alvast de toon.

Auschwitz staat symbool voor de totale negatie van de mensenrechten. Van 1940 tot 1945 werden 1.300.000 mensen hier naartoe gedeporteerd. Slecht 200.000 onder hen overleefden het, getekend voor het leven.

Resten van gebouwen, stapels koffers, schoenen of een bril van gedeporteerden, gaskamers, crematoria, executiemuren ... De emotie onder de jongeren was tastbaar. "Je kan je moeilijk voorstellen hoeveel mensen hier zijn gepasseerd", vertelt Mariya, een van de uitgenodigde studenten. "Er is een beetje hoop als we het verhaal van de overlevenden horen. Maar zij zijn met heel weinig vergeleken met het aantal slachtoffers."

Aan de herdenkingsreis die Defensie en het WHI jaarlijks organiseren, namen deze keer scholieren deel van dertien scholen in heel het land. Zo worden ze zich bewust van de gepleegde misdaden en kunnen ze de herinnering doorgeven. Erg belangrijk in periodes van opflakkerend extremisme.

Dit is een bezoek dat je naar de keel grijpt", weet videadmiraal Michel Hofman, die als vicechef Defensie ook aan de reis deelnam. "Hier zie en voel je de littekens van de gruweldaden die mensen hun medemensen kunnen aandoen."