-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Eeuwfeest voor de Belgische militaire luchtvaart

Eeuwfeest voor de Belgische militaire luchtvaart

Diplomaten, vertegenwoordigers van de NAVO en andere politieke en militaire autoriteiten waren op vrijdag 6 september te gast op de luchtmachtbasis van Bevekom. Ter gelegenheid van honderd jaar militaire luchtvaart in ons land, ensceneerde Defensie een actie met al zijn snel inzetbare middelen. Achtenveertig uur spanning samengepropt in anderhalf uur puur spektakel.

 

Een alarm weerklinkt. Een raket is net ingeslagen op de luchtmachtbasis van Bevekom. Het verrassingseffect ebt snel weg. Want enkele minuten later stijgen twee F-16's op en cirkelt een onbemand vliegtuig (UAV: unmanned aerial vehicle) al boven de plaats van het gebeuren. Dit onbemande verkenningsvliegtuig met zijn verkenningscamera zet een keten van reacties in gang.

Rebellen stormen vurend vanachter de tribune. Even tikken de harten van het publiek in oorlogscadans. "Het is geen luchtvaartshow, maar een gezamenlijke oefening", legt Eric Rombauts uit. Eric is verantwoordelijk voor het historische deel. De schoten zijn nauwelijks opgehouden als er mannen in de lucht verschijnen. Zes tot de tanden gewapende pathfinders landen net voor de tribunes en vorderen daarna tactisch naar de gevarenzone. Enkele ogenblikken later komt een C-130 met ongelofelijke snelheid naar beneden, stormen een dertigtal paracommando's en een jeep uit zijn buik en stijgt het zo snel mogelijk weer op. De snelle opvolging van gebeurtenissen laten geen enkel dood moment voor het publiek. "We hebben de gasten maar ook het Belgisch publiek willen tonen wat de huidige operaties inhouden", vertelt kolonel vlieger Frédéric Givron.

Het spektakel toont het teamwork van de Lucht-, Land- en Medische Component en is tegelijk de gelegenheid om de volledige luchtvloot aan het werk te zien. De C-130 en Sea King vliegen tekens met hun opvolgers aan hun zijde, de A400M en NH90. Het accent ligt ook op de internationale samenwerking met bijvoorbeeld de Apache-helikopter of Stratotanker.

Het spektakel eindigt met een formatie van zes Alpha Jets en een rookscherm in de nationale driekleur.