-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Eerste schip voor Amerikaanse oefening in Antwerpen aangemeerd

Eerste schip voor Amerikaanse oefening in Antwerpen aangemeerd

 

Op maandag 3 februari rond 4.30 uur 's ochtends meerde een Brits schip van de 104th Logistics Support Brigade aan in de haven van Antwerpen. Het had een hoop logistieke voertuigen en materieel mee aan boord voor de Amerikaanse oefening Defender 2020.

Met die ontscheping begint een drie maanden durende oefening: Defender 2020, wat staat voor Dynamic Employment of Forces to Europe for NATO Deterrence and Enhanced Readiness. Het is de grootste ontplooiing van Amerikaanse landtroepen in Europa sinds 25 jaar. De oefening telt 20.000 deelnemers en zal België, Nederland, Duitsland en Polen doorkruisen. De eerste konvooien naar Duitsland vertrekken dinsdagavond 4 februari.

Voor België betekent Defender ook een echte coördinatie-oefening. De ontscheping, veiligheid en het transport zijn mee in handen van het Militair Provinciecommando Antwerpen, het 29 Bataljon Logistiek, het 2 Element voor Medische Interventies, eenheden voor force protection van de Gemotoriseerde Brigade, de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO), de Military Police Group en de Movement Control Group.

Die steun maakt deel uit van de Host Nation Support die NAVO-lidstaten elkaar verlenen. België geeft logistieke steun aan geallieerde legers die over het Belgische grondgebied trekken.