-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Eerste F-35’s landen in 2025 in Florennes

Eerste F-35’s landen in 2025 in Florennes

 

De eerste vier Belgische F-35’s zullen in 2025 in Florennes aankomen. Dat zei minister van Defensie Didier Reynders op 18 april tijdens zijn bezoek aan de luchtmachtbasis. Voor de infrastructuuraanpassing in Kleine-Brogel en Florennes, de toekomstige thuisbasissen van de toestellen, trekt Defensie 300 miljoen euro uit.

Na de Medische en de Landcomponent bezocht minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders nu dus de Luchtcomponent. De militairen van de vliegbasis van Florennes haalden het onderste uit de kan om de capaciteiten van hun component te demonstreren. De minister kwam aan in een NH90-helikopter, en hij maakte ook een vlucht met een F-16.

Defensie heeft in totaal 34 F-35A Lightning II jachtvliegtuigen gekocht. Die worden tussen 2023 en 2030 geleverd. Een deel van de huidige F-16’s kan echter nog tot 2028 voor operaties ingezet worden. Vanaf eind 2022 beginnen de piloten en het operationele steunpersoneel aan een omscholing in de Verenigde Staten, op de Belgische toestellen. De technici volgen in 2023.

Naast F-35’s kocht Defensie ook vier onbemande drones van het type MQ-9B. De eerste levering daarvan gebeurt in 2023, opnieuw op de vliegbasis van Florennes. Het grote verschil met de huidige B-Hunter drones is dat die nieuwe MALE-drones (Medium Altitude Long Endurance) op veel grotere hoogte vliegen en dus het luchtruim met commerciële vliegtuigen kunnen delen.

De Luchtcomponent staat met de nieuwe investeringen voor grote veranderingen. Met nieuw materieel alleen bouw je echter geen leger, benadrukt minister Reynders. “Een van onze grootste uitdagingen is om voldoende personeel binnen te halen en ervoor te zorgen dat ze blijven.” Daarom heeft Defensie ook projecten gestart om de balans tussen werk en privé te verbeteren, zoals de bouw van een nieuwe crèche op de basis van Florennes.