-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Eerste Belgen nemen deel aan Invictus Games

Eerste Belgen nemen deel aan Invictus Games


Op 3 december, de Internationale dag voor mensen met een beperking, stelde Defensie in de Koninklijke Militaire School zijn delegatie voor de Invictus Games voor. Van 9 tot 16 mei 2020 geven actieve militairen en gewonde of zieke veteranen in Den Haag het beste van zichzelf.

Voor het eerst nemen er Belgen mee aan de wedstrijd. Dat gebeurt na een uitnodiging van Nederland, dat de wedstrijd in 2020 organiseert. “We willen ervoor zorgen dan fysiek én mentaal gekwetste militairen opnieuw hun plek vinden”, vertelt vice-admiraal Michel Hofman, de vice-chef Defensie.

Deze wedstrijden voor actieve militairen en gewonde of zieke veteranen, geven een kans voor Defensie om zich tot hen te richten. “Dit is een eerste stap om een echt beleid rond militaire veteranen te ontwikkelen”, gaat de admiraal verder. “Dat gaat veel verder dan alleen aan sportactiviteiten deelnemen. Dat vereist een echte verandering van ingesteldheid.” Daarbij moeten ze inderdaad rekening houden met tal van zaken op organisatorisch, medisch, psychologisch, juridisch en financieel vlak. Een project van lange adem dus.

De atleten verheugen zich alvast op hun deelname. “Ik ben trots dat ik mijn land kan vertegenwoordigen. Zo kunnen we tonen dat we amper minder presteren, zelfs met onze beperking! We gaan er echt voor!” vertelt Thierry Dutrieux enthousiast.

De Invictus Games werden in 2014 opgericht door de Britse prins Harry. Op de vijfde editie verzamelen zich 500 atleten uit negentien landen, waaronder België, Nederland, de Verenigde Staten, Italië en Canada. De Belgen nemen deel aan vier van de zes takken: wielrennen, atletiek, zwemmen en indoor roeien. Op basis van de resultaten in 2020, kunnen ze misschien een Belgische ploeg oprichten in een van de drie teamsporten: zitvolleybal en rolstoelbasket of –rugby.

De Belgische Invicti zijn:

  • Peter Caubergh (wielrennen, roeien)
  • Mehdi Douib (handbike, roeien, zwemmen)
  • Thierry Dutrieux (atletiek, wielrennen, roeien, zwemmen)
  • Eric Estievenart (wielrennen, roeien, zwemmen)
  • Raphaël Legros (atletiek, wielrennen, roeien, zwemmen)
  • Patrice Lombet (atletiek, cyclisme, roeien, zwemmen)
  • Didier Simons (wielrennen, roeien)
  • Frédéric Van Lippevelde (roeien, zwemmen)
  • Stefan Wolput (atletiek, wielrennen, roeien)