-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Een sterke leider is een sterk team

Een sterke leider is een sterk team

 

De kandidaat-onderofficieren die momenteel opleiding volgen in de Koninklijke School voor Onderofficieren in Sint-Truiden namen op 28 mei 2019 deel aan de Military Youth Cup. Dat is een jaarlijkse wedstrijd met sportieve en militaire proeven georganiseerd door de campus Saffraanberg.

Aan de start van de wedstrijd verschenen dinsdag 26 ploegen van 15 jonge mannen en vrouwen. Naar jaarlijkse gewoonte was die groep zo divers mogelijk: Nederlandstaligen en Franstaligen uit de technische en niet-technische opleidingen, maar ook Luxemburgers en zelfs een peloton van de Nederlandse Koninklijke Militaire School SIVO tekenden present.

Doorheen de dag moesten ze 26 proeven doorlopen. Op de campus Saffraanberg zelf waren die proeven van sportieve aard, zoals een crossfit-parcours, zaklopen, of een hindernisloop. Op het oefenterrein van Brustem, niet ver van de campus, moesten ze meer een beroep doen op hun militaire kennis om onder andere zo snel mogelijk een tent op te zetten en af te breken of een nachtzichtparcours af te werken.

De Koninklijke School voor Onderofficieren in Sint-Truiden stoomt kandidaat-onderofficieren klaar voor een leidinggevende functie bij Defensie. Elke activiteit is dan ook van leiderschap doordrongen. Dat is niet anders tijdens de Military Youth Cup, want ook al is de wedstrijd op zich vooral een fysieke zaak, toch krijgen de deelnemers verantwoordelijkheid. Om de beurt worden ze aangemoedigd om hun vijftienkoppige team te leiden. Na de proef krijgen ze te horen hoe goed ze dat hebben gedaan en welke leiderschapsvaardigheden ze nog kunnen verbeteren. Want een sterke leider is een sterk team.