-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Een goedbewaakte werf in Kandahar

Een goedbewaakte werf in Kandahar

 

De terugkeer van de Belgen uit Kandahar heeft op vrijdag 10 oktober een symbolische wending genomen. Voor de operationele zone van het kamp omgetoverd wordt tot afbraak- en inpakzone, werd het wachtlokaal van het administratieve kamp afgebroken en ondergebracht in een container.

"Naarmate onze uitrusting wordt opgeborgen, passen we onze bewakingsmaatregelen aan om het kamp te blijven beveiligen", legt de pelotonscommandant uit van de Belgische beschermingstroepen op het vliegveld van Kandahar. Het wachtlokaal van het administratieve kamp werd 's ochtends afgebroken door de Field Accommodation Unit (FAU). Zodra de post verhuisd is en de raketbescherming afgebroken, laadt een kraan ze op een vrachtwagen. Die vervoerde ze naar de noordelijke zone om ze klaar te maken voor verscheping.

"Alles moet weg", vertelt de commandant van het detachement dat de terugkeer verzorgt. "De vaste gebouwen worden na ons vertrek gesloopt door een burgerfirma. Zo kunnen de ruim veertig personen die aan deze verhuis werken zich concentreren op ons eigen materieel, met toch een minimum aan comfort."

De werklast is niet gering en de organisatie zorgt geregeld voor kopbrekens om elke taak correct en synchroon met de andere te laten verlopen. De bewegingen tussen de zones, de afbraak, het opkuisen, ontsmetten, opruimen van de containers, weging van de ladingen, ... De administratieve opvolging van elk stuk verdient aandacht en op elk moment moet ook de veiligheid van de zones verzekerd blijven.

De ploeg die de Belgen uit Kandahar verhuist is sinds midden september aan het werk. Maar pas sinds het vertrek van de F-16's en het detachement van operatie Guardian Falcon begint de omgeving merkbaar te veranderen. De noordelijke zone, waar de operaties voorbereid en geleid werden, is intussen een echte werf geworden. Het uitzicht verandert elke dag: de hangars zijn verdwenen, de containers verhuisd, kranen en heftrucks worden bediend door drukdoende mensen onder de drukkende hitte van de Afghaanse woestijn. Het Belgische detachement heeft zes weken om zes jaar aanwezigheid 'uit te wissen' en al het materieel in te pakken zodat het in België opnieuw gebruikt kan worden.