-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Een boeiende stage bij de Marine

Een boeiende stage bij de Marine

 

Dat de Marine constant nieuwe kansen aanbiedt, was al geweten. Maar dat je als burger ook daadwerkelijk stage kan lopen bij de Marine, is minder bekend. Victor Vandermeulen, master in de elektromechanica, nam de proef op de som.

Victor kwam toevallig in contact met de Marine dankzij de afdeling Maritieme Technieken van de KU Leuven, gevestigd in Gent. Een onderdeel van de opleiding is leren werken op schepen en scheepvaartinstallaties.

Daarbij krijgen de studenten les over uiteenlopende disciplines. Vanuit de algemene opleiding elektromechanica moeten ze zich inleven in alle disciplines van een schip en zelfstandig de aangeleerde theorie kunnen toepassen. Dit was voor Viktor de belangrijkste reden om de Marine als stageplaats te kiezen.

Hij begon zijn stage bij de dienst Directie en Materiaal, afdeling Marine. Daar leerde kapitein-ter-zee Peter Degraer, projectleider van de nieuwe mijnenbestrijdingscapaciteit, hem aan hoe je gemotiveerde aankoopaanvragen, offertes en aanbestedingen opstelt. Een heel pak informatie en een behoorlijke meerwaarde voor zijn stage.

De volgende weken werd hij daadwerkelijk ingezet op de werkvloer in Zeebrugge. Daar stond hij onder leiding van vaandrig-ter-zee Inge Van Mieghem. Zij staat als industrieel ingenieur in voor de analyse en omvorming van gasturbines naar dieselmotoren bij de mijnenbestrijdingsvloot.

Victor vond de drie stageweken een nuttige ervaring. De vervanging van de ganse Belgische Marinevloot tegen 2030 vormt natuurlijk een prachtige uitdaging. De aanvraagprocedure voor nieuw materiaal vond hij dan weer omslachtig, maar tenslotte kan niet alles perfect zijn.

Zijn ervaring bij de Marine heeft alvast gesmaakt.