-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Een blik op de lopende operaties

Een blik op de lopende operaties

 

Defensie heeft op donderdag 6 juli zijn maandelijkse persbriefing gehouden over de lopende operaties in binnen- en buitenland. Daaruit blijkt dat Defensie nog steeds actief is op de meeste continenten, maar dat België een prioriteit blijft.

Met meer dan duizend militairen blijft operatie Homeland veruit de grootste operatie voor de Landcomponent en voor Defensie tout court. Tijdens die operatie ondersteunen Belgische militairen de federale politie om het nationale grondgebied te beschermen.

Europa

Een andere belangrijke operatie in Europa blijft de enhanced Forward Presence in Litouwen. Daar staan zo'n honderd Belgische logistici in voor het transport, de bevoorrading en de transportondersteuning van de andere deelnemende legers. Op de Middellandse Zee helpt het fregat F931 Louise-Marie de wapen- en mensensmokkel te bestrijden. Tijdens die opdracht heeft het ondertussen al 118 drenkelingen opgepikt, ook al is dat niet zijn hoofdopdracht.

Midden-Oosten

Afghanistan is nog steeds een belangrijk operatieterrein voor de Landcomponent. Aan de operatie Resolute Support nemen daar een zestigtal Belgische militairen deel. Ook in Irak is de Landcomponent aanwezig, met operatie Valiant Phoenix. In Bagdad en Erbil helpt een gemengd Belgisch detachement om Iraakse militairen te vormen en Iraakse trainers op te leiden.

Eveneens in Irak zet de Medische Component een Special Operations Surgical Team (SOST) in. Dat gespecialiseerd chirurgisch team is dicht bij het front actief. Zo kunnen ze gewonden snel en doeltreffend verzorgen wanneer een ziekenhuis te ver is.

De ministerraad heeft intussen beslist dat de Luchtcomponent zes maanden langer in Jordanië blijft. Nog tot 31 december 2017 zullen onze F-16-jachtvliegtuigen er tegen IS strijden in het kader van de operatie Desert Falcon. Het aantal F-16's werd echter met een derde verminderd. Er blijven nu dus nog vier toestellen ter plekke.

Afrika

België heeft nog steeds de leiding over de Europese trainingsmissie in Mali. Op 12 juli zal brigadegeneraal Bart Laurent de fakkel overnemen van generaal-majoor Peter Devogelaere als commandant van de missie. Tegelijkertijd leiden twee andere Belgische generaals de United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA) en de Europese trainingsmissie in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Verder blijven kleinere detachementen momenteel actief in Congo en Benin.